КОНФЕРЕНЦІЯ «ПОЛІТИКА ІСТОРИЧНОЇ ПАМ’ЯТІ В КОНТЕКСТІ НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ ТА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ»

15 жовтня 2024 р. в Національному університеті «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка відбулася конференція «Політика історичної пам’яті в контексті національно-патріотичного виховання та безпеки України», присвячена підбиттю підсумків обласного конкурсу «Діяльність славетного земляка Чернігівщини – Героя України Левка Григоровича Лук’яненка».
На відкритті конференції ректор НУЧКу проф., д.ю.н. Олег Шеремет наголосив на важливості патріотичного виховання у контексті національної безпеки України. З вітальним словом виступив заступник голови Чернігівської обласної ради Дмитро Блауш.
На заході були присутні науковці, освітяни, учнівська та студентська молодь, представники органів влади та місцевого самоврядування, громадських організацій.
Сильне враження на присутніх справив виступ Надії Іванівни Лук’яненко, дружини Героя України, Левка Григоровича. Вона поділилася унікальними спогадами про незламного борця за незалежну процвітаючу Україну. Цінним став її дарунок бібліотеці університету – 13-томне зібрання праць Левка Лук’яненка, а також його остання прижиттєва книга «На позвах».
Участь у конференції взяли науковці та здобувачі освіти НУЧКу. Доцентка кафедри історії України, археології та краєзнавства, к.п.н. Лариса Юда представила досвід Навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних дисциплін імені О.М.Лазаревського у формуванні історичної пам’яті. Доцентка кафедри історії України, археології та краєзнавства, к.і.н. Олена Гринь наголосила на важливості вивчення та популяризації доробку Левка Лук’яненка у контексті національно-патріотичного виховання.
Перше місце у обласному конкурсі, присвяченому діяльності Левка Лук’яненка, здобув студент магістратури Навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних дисциплін імені О.М.Лазаревського Євген Братиця. Результати свого дослідження він презентував у виступі «Постать Л.Лук’яненка в суспільному дискурсі». Важливо, що творчі роботи переможців конкурсу, який було ініційовано ГС «Центр громадських ініціатив «Єдність» (директорка – Ніна Пономаренко), активно використовуються з метою поширення поінформованості суспільства про діяльність Левка Лук’яненка та його інтелектуальну спадщину.
Глибиною дослідження вразили виступи здобувачів та здобувачок освіти НУЧКу: Влади Блохіної, яка доповіла про чернігівський період в житті Л.Лук’яненка, та Павла Нагорного, який проаналізував спогади рідних та соратників про нашого видатного земляка.
Пам’ять про Героїв, які виборювали українську державність в минулому, є запорукою процвітання України у майбутньому – дійшли висновку учасники конференції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *