В єдності сила!

20 січня у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка відбувся “круглий стіл”, приурочений до Дня Соборності України та Дня пам’яті героїв Крут. На захід під назвою “В єдності сила!” завітали викладачі та студенти закладів вищої освіти міста: Чернігівського інституту інформації, бізнесу і права й Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського Національного університету “Чернігівський колегіум” ім. Т. Г. Шевченка.
Модерували “круглий стіл” головна бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Надія Заваліна й кандидат історичних наук, завідувач кафедри загальнонаукових, соціальних та поведінкових дисциплін Північноукраїнського інституту МАУП Павло Ямполець.
“Святкуємо нашу єдність і вшановуємо її героїв-захисників цього разу в умовах повномасштабного відкритого вторгнення російського агресора в Україну. Ми вистояли у боротьбі, що триває вже майже рік, неприступною фортецею став наш славетний Чернігів – місто-герой. Вистояла і наша бібліотека, хоч 30 березня 2022 року, якраз перед ганебною втечею з Чернігівщини, рашисти з міномета поцілили в її дах і не тільки. . Вже відбудовуємося і працюємо”, – відзначила у вступному слові директорка Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко.
Відтак за пропозицією Павла Ямпольця учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять “кіборгів” – мужніх захисників Донецького аеропорту, всіх борців за незалежність і соборність, сучасних захисників України та жертв терору російських загарбників.
А далі Павло Віталійович висвітлив тему “Соборність як засадничий принцип української національної ідеї”. “Незалежність і соборність – невід’ємні складові української національної ідеї. Це не абстракції, а цілком реальні та обов’язкові умови виживання, існування, успішного розвитку українського народу у власній державі. За це боролися наші предки і зараз воюємо ми з російським агресором”, – наголосив він.
Доповідь представника Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергія Бутка мала назву “Віхи нашої історії: проголошення незалежності УНР та Акта Злуки УНР і ЗУНР”. Пан Сергій у своєму виступі згадав, зокрема, про “живий ланцюг”, який 22 січня 1990 року організували українські патріоти на чолі з Народним Рухом України від Львова до Києва на честь 71-ї річниці Злуки УНР і ЗУНР. Того дня до свята Соборності у столиці долучилися і три делегації від Чернігівщини. Ці події стали для тодішньої тоталітарної влади наочним прикладом того, що українці рішуче борються за незалежність і соборність.
“Крути: вічне полум’я cвятого вогню” – таку тему обрав для доповіді доцент, почесний професор Національного університету “Чернігівська політехніка”, кандидат історичних наук Олександр Крук. “Бій під Крутами – не просто успішний оборонний бій. Це подвиг добровольців, які розуміли, що від них залежить майбутнє країни, ясно усвідомлювали себе представниками українського народу, його держави. А також чітко та однозначно розуміли, що російський імперіалізм у всіх формах і під різними назвами – ворог України”, – підкреслив науковець.
Співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Сергій Горобець висвітлив тему “Крути як переломний момент першої війни з росіянами часів Української революції”. Пан Сергій вбачає знаковість і велич бою під Крутами в тому, що він знаменував перелам у першій російсько-українській війні 1917–1918 років, у якій Україна перемогла. За твердженням науковця, “під Бахмачем і Крутами українці зламали хребет більшовицькому бліцкригу. Всі плани агресора пішли шкереберть”.
До обговорення долучилася і небайдужа молодь. Курсант 137-ї навчальної групи юридичного факультету Академії Державної пенітенціарної служби Олександр Ворушило виступив з інформацією “Українське питання” у дипломатичних відносинах США і УНР у першій чверті ХХ ст., курсантка 123-ї навчальної групи юридичного факультету Академії Державної пенітенціарної служби Ярослава Варламова – з дослідженням про роль жінок у становленні УНР, яке мало назву “Жінки на варті Соборності”. Студентка І курсу групи ПР-221 юридичного факультету Національного університету “Чернігівська політехніка” Єлизавета Лугина висвітлила тему “Акт злуки – крок до єдності України”, зробивши акцент на тому, що саме лідери ЗУНР, користуючись своїм стрімким успіхом, стали ініціаторами злуки Заходу України й Наддніпрянщини.
Учасники “круглого столу” констатували, що прагнення нації до єдності в одній державі надихає сучасних громадян України боротися з російськими загарбниками, а бій під Крутами, безперечно, – яскравий символ опору агресорам.
Підбиваючи підсумки зустрічі, Павло Ямполець нагадав присутнім, що в української держави є споконвічний ворог, який зазіхає на її соборність і відмовляє українцям у праві на існування. Проти цього ворога є лише одна зброя – потужний спротив усього народу на фронті і в тилу.
Також присутні переглянули книжкову виставку, присвячену Дню Соборності України та Дню пам’яті героїв Крут. Її розділи – “Соборна і свята, моя ти Україно. .” та “Крути: і біль, і сум, і вічна слава” – широко висвітлюють сторінки історії українського державотворення. На виставці представлені книги провідних українських учених, присвячені темі Соборності і революційним подіям в Україні 1917–1921 рр. Література й періодичні видання спонукають замислитися над історією нашої країни та сьогоденням.
Організатори “круглого столу” – Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка; Український інститут національної пам’яті; Північноукраїнський інститут ім. Героїв Крут ПрАТ “ВНЗ “МАУП”; Академія Державної пенітенціарної служби; Національний університет “Чернігівська політехніка”.