Круглий стіл «Тупичівська територіальна громада: повсякденне життя під час російської агресії 2022 року за матеріалами усної історії».

26 січня у комунальному закладі «Тупичівський ліцей» Тупичівської сільської ради відбувся Круглий стіл «Тупичівська територіальна громада: повсякденне життя під час російської агресії 2022 року за матеріалами усної історії». Співорганізаторами заходу виступили Навчально-науковий інститут історії та соціогуманітарних дисциплін імені О. М. Лазаревського НУЧК імені Т. Г. Шевченка, Тупичівська сільська рада і Комунальний заклад «Тупичівський ліцей». Підгрунтям для його проведення послужили матеріали етнографічної практики, яку студенти Інституту проходили влітку 2022 року.
У роботі Круглого столу взяли участь викладачі і студенти Інституту історії, представники органів місцевого самоврядування с. Тупичів, вчителі та учні ліцею. Модераторка «круглого столу» доцентка кафедри історії України, археології та краєзнавства Т. Ф. Дорохіна висвітлила основну мету науково- просвітницького зібрання і запросила до вітального слова директора Інституту історії професора О. Б. Коваленка, голову Тупичівської територіальної громади Л. М. Шовкову, директора Тупичівського ліцею К. І. Зубова, заступницю директора ліцею з навчально-виховної роботи Є. Л. Ровнік. Організатори
відзначили важливість проведення заходу, вказали на значення зібраного матеріалу для збереження історичної пам’яті, поділилися власними спогадами щодо перебігу подій в перші місяці російської агресії.
З підготовленими тематичними доповідями та презентаціями виступили студенти та викладачі – учасники Круглого столу. Матеріал про 36 діб тимчасової окупації с. Тупичева підготувала Влада Блохіна, Кирило Кілочицький представив свідчення респондентів про події перших місяців російсько-української війни у селах Бурівка та Великий Листвен, жителька с. Вихвостів Євгенія Савольська розповіла про події та настрої земляків у цей період. Своїми спогадами і думками поділилася вчителька історії тупичівського ліцею Н. В. Савенко. Студентка 4 курсу Інституту історії Наталка Туз прочитала свій вірш-посвяту братові, який захищає Батьківщину у ЗСУ. Під час Круглого столу також виступили: студентка Марія Ріпа з доповіддю «Чернігів в умовах російської агресії 2022 року», старший викладач кафедри історії України, археології та краєзнавства С. А. Токарєв з доповіддю «Населені пункти Чернігівської області в умовах російської військової агресії 2022 року: порівняльна характеристика». Усі доповіді викликали жвавий інтерес у присутніх та спричинили обмін думками. Сподіваємося, що проведений захід послужить підґрунтям для продовження пошукової роботи на території Тупичівської територіальної громади, а її результати дозволять створити джерельну базу для відтворення цілісної картини становища на тимчасово окупованих територіях Чернігівщини.