Круглий стіл: «Об’єднані територіальні громади Чернігівщини в умовах російської військової агресії 2022 року за матеріалами усноісторичних досліджень»

04 травня 2023 р. у Новобілоуському ліцеї було проведено Круглий стіл: «Об’єднані територіальні громади Чернігівщини в умовах російської військової агресії 2022 року за матеріалами усноісторичних досліджень». Захід проходив у режимі офлай та онлай.
Організацією та проведенням наукового форуму безпосередньо займався Навчально-науковий інститут історії та соціогуманітарних дисциплін імені О.М. Лазаревського НУЧК імені Т.Г. Шевченка. До участі долучилися Чернігівська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Новобілоуська сільська об’єднана територіальна громада та Новобілоуський ліцей.
Відкривав захід директор Інституту історії професор Олександр Коваленко, побажав плідної роботи зібранню. З вітальним словом виступив Начальник відділу освіти Новобілоуської сільської ради Сергій Павліон, який поділився власними спогадами про події на території громади у перші дні повномасштабного вторгнення рашистів. Директорка ліцею Вікторія Ракута приділила увагу тривалій співпраці ліцею та Інституту, звернулась до учасників Круглого столу – науковців, учителів ліцею, працівників Новобілоуської сільської ради, вказавши на важливість отримання, збереження та передачу усноісторичної інформації, особливо майбутним покоління – учнівській та студентській молоді.
Захід проходив більше двох годин, виступи доповідачів супроводжувалися презентаціями, коментарями учасників Круглого столу.
Підводячи підсумки Круглого столу, Олександр Коваленко подякував усім учасникам за роботу, зауважив на важливості продовження науково-дослідницької роботу по зберіганню історичної пам’яті, а також на співпраці наших закладів освіти.

Програма Круглого столу