ВОРКШОП «ВІЙНА, НАУКА ТА ЕМОЦІЇ: (НЕ)ПРОГОВОРЕНЕ» 21–22 ЛЮТОГО 2024

          Викладачі та студенти Навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних дисциплін імені О.М. Лазаревського другий рік поспіль долучаються до участі у науковому форумі «Війна, наука та емоції: (не)проговорене». Назва заходу у цьому році змінилася з Міжнародного круглого столу на Міжнародний воркшоп. Організатори воркшопу «Управління культури і туризму Чернігівської міської ради» у 2024 р. збільшили кількість партнерів форуму та доповідачів за рахунок як українських, так і закордонних учасників (організацій та установ). Актуальність та важливість заходу у своїх промовах відмічали більшість доповідачів. Програма була розрахована на два дні (21–22 лютого), до уваги присутніх свої доповіді представили близько 60 науковців- та студентів- дослідників.

      Інститут історії представив на форумі результати усноісторичних досліджень, присвячених подіям та населенню Чернігівщини початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Вивченням означеної проблеми викладачі Інституту займаються другий рік під час проходження студентами етнографічної практики. Питанням організації та проведенню усноісторичних досліджень викладачами Інституту історії присвятив свою доповідь С.А. Токарев. Темі повсякдення у перші місяці російської агресії Седнівської територіальної громади були присвячені доповіді доцентки Т.Ф. Дорохіної, професора О.Б. Коваленка, студентів 3 курсу Владислава Єфіменка, Дмитра Глушкова, Сніжани Хомовської. З доповіддю «Повсякдення та побут жителів міста Мена в умовах ізоляції 2022 р.» виступила студентка Анна Михалько, про волонтерський рух у Менській громаді розповів студент Павло Супрун.

        Доцентка О.В. Гринь виступила на воркшопі з доповіддю «Досвід фіксації свідчень війни учнівською молоддю: «за» і «проти»».

        Свою думку щодо усноісторичних досліджень представив доцент А.М. Острянко у доповіді «Хто такі очевидці, і що вони знають».

      За результатами роботи Міжнарождного воркшопу «Війна, наука та емоції: (не)проговорене» (21–22 лютого 2024 р.) планується видання збірника наукових матеріалів.